Helt siden Zahir Yarhusseini var barn, har han rodet med biler, for hans far drev et autoværksted. I dag er han 27 og er automekaniker Jann Lunds første IGU-elev – IGU for IntegrationsGrundUddannelse; et forløb, hvorunder eleven arbejder fire dage om ugen hos praktikstedet og går i skole den femte samt to aftener om ugen for at lære dansk.

Det kniber nu stadig med det danske, og Jann og svendene på værkstedet har tilegnet sig en enkel måde at tale på, så parterne forstår hinanden.

KUNNE GODT SKRUE

»Jeg kunne godt fornemme, at Zahir kunne skrue, da jeg prøvede ham af,« fortæller Jann Lund, der har haft Zahir i praktik fra
februar, og som her i efteråret har taget ham i lære som IGU-elev. Forløbet varer i to år, og så er tiden inde til at vurdere, om Zahir skal rigtigt i lære. Og det vil Zahir gerne. »Jeg kan lide at arbejde med mine hænder, og jeg vil gerne blive boende i Danmark,« fortæller Zahir, der har sine forældre og sin søster her – i Åbyhøj. Hans mor går i skole; hans far har etableret sig som cykelmekaniker.

Zahir er irakisk kurder og kom som politisk flygtning til Danmark for fire år siden. Efter et ophold i Sandholm-lejren rykkede han til Aarhus.

EKSTREMT ARBEJDSOM

»Zahir er ekstremt arbejdsom og bruger mange timer på værkstedet – også ud over sædvanlig arbejdstid. Han er absolut bedst på det mekaniske og er lidt udfordret på strøm,« fortæller Jann Lund, der glæder sig over, at Zahir netop har erhvervet sig sit kørekort. Det kan man nemlig tage på arabisk i Danmark. Jann tog imod Zahir efter en opringning fra kommunen. Og Zahir skal leve op til samme princip som andre unge, som Anelyst Auto tager ind: Så længe du passer din skole, er du velkommen. Zahir passer sin skole.